Simpozion: Teritoriu și cultură construită – Politici publice și inițiativă privată

Consorțiul Viva Eastpart, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Heritas organizează în perioada 18-19 octombrie 2013, în satul Sibiel (jud. Sibiu), Simpozionul Teritoriu și cultură construită: Politici publice și inițiativă privată. Evenimentul este dedicat administrațiilor locale, corpurilor profesionale (arhitecți, urbaniști), organizațiilor care desfășoară proiecte de dezvoltare locală și altor factori interesați din regiune.

Simpozionul își propune continuarea discuției pe tema construirii în mediul rural, începută cu prilejul concursului de arhitectură pentru amenajarea spațiului public din centrul satului Sibiel, finalizat în luna februarie anul acesta. Focusul va fi plasat asupra sistemelor cultural-teritoriale, fiind explorate metodologii și instrumente de dezvoltare durabilă. Astfel, Proiectul Regional Viva Eastpart (Valea Hârtibaciului) va prezenta metodologia de valorificare a zonelor care au localități cu centre istorice mici, ca model de dezvoltare locală. Vor fi analizate instrumente de planificare naționale și europene și modalitățile în care acestea pot veni în sprijinul inițiativelor de dezvoltare.

Evenimentul se va bucura și de participarea unor experți din Austria și Italia care vor prezenta proiecte de succes implementate în aceste țări. Va fi expus proiectul Asociației austriece LandLuft de dezvoltare prin valorificarea culturii construite și a identității locale, și programul integrat de planificare și amenajare teritorială implementat în regiunea Capurso – Cellamare – Valenziano din Italia.

Prezentările vor fi urmate de ateliere de lucru în care primarii, arhitecţii şi urbaniştii vor avea ocazia să dezbată provocările în domeniul amenajării spaţiilor publice din mediul rural, utilizarea documentaţiilor de planficare urbană şi amenajare teritorială şi posibilităţile de colaborare între sectoarele public, privat, non-guvernamental şi comunitatea de experţi. Dezbaterile îşi propun identificarea nevoilor şi priorităţilor regiunii, şi a unor potenţiale direcţii de acţiune şi colaborare.

Cea de a doua zi a simpozionului va oferi prilejul unui tur ghidat al proiectelor de succes desfășurate în zonă. Vor fi vizitate localitățile Hosman (Moara Veche – casă tradițională refuncționalizată), Biertan (site Unesco, proiecte de informare și implicare a comunității) și Saschiz (agricultură tradițională și bucătaria comunitară). (AS)