English versionVersiunea in limba romana

Proces Verbal - vizită amplasament, Sibiel, 12.01.2013 - descarca fisier pdf

 

1. De ce credeţi că este important să delimitaţi aceea clădire cu încă un element, ca să iasă în evidenţă, vorbim de acel local.


Doresc să fie o soluţie arhitectonică care să introducă această construcţie în ansamblul pieţei sau zonei, pentru că acum este o pată de culoare total diferită de ceea ce ar trebui să reprezinte satul vechi Sibiel. Nu neapărat un gard, să nu fiu greşit înţeles. (Răcuciu)


Pe cât se poate să anihileze prezenţa acestei clădiri şi se poate realiza de către Dumneavoastră printr-o idee ingenioasă, pe care o să o găsiţi cu certitudine. (Stancă)

 

2. Am înţeles că terenul pe care se află barul este concesionat, dar proprietarul construcţiei este informat, consultat, este alături şi susţine ideea concursului, sau vom întâmpina o oarecare opoziţie din partea acestuia? Măcar sa fie de acord şi să nu pună piedici.


Proprietarul construcţiei a venit cu o solicitare de împrejmuire, iar noi am oprit eliberarea oricărui document (autorizaţie de construire), având în derulare acest concurs. Cum am menţionat şi la început, se doreşte găsirea unei soluţii de anihilare a acestei construcţii şi bineînţeles că proprietarul va participa financiar la investiţia din jurul construcţiei. Nu se pune problema demolării acestei construcţii.

Vom găsi o soluţie ca proprietarul să fie de acord şi vom intermedia orice discuţii care pot apărea.

Încă o remarcă la întrebarea a 2-a: Terenul concesionat este mai mare decât suprafaţa pe care este amplasat magazinul. De aceea a venit proprietarul cu cerere de împrejumuire. Dar decizia, daca o sa fie un gard sau o împrejumuire, aparţine administraţiei. Aici ne bazam pe soluţiile dvs. (Răcuciu)


Ideea este să se încadreze, gândiți-vă, să fie ca și cum ar fi un lucru venit de la Dumnezeu și nu-i făcut de om, m-ați înțeles? N-am pretenție mare, dar gândiți-vă la modul ăsta de a gândi. (Stancă)3. Traseul cu podeţul ar trece prin incintă privată. Este un podeţ privat sau public.


Public

În Documentaţia concursului aveţi proiectul pentru gardul de care spune dl. Primar, în acest proiect aveţi şi delimitarea terenului şi mai multe informaţii despre această construcţie. (Roşca)4. Aveţi intenţia de a reevalua contractul de concesionare, în sensul că: concesionaţi doar terenul sub clădire, iar restul terenului îl daţi în chirie pentru terase şi mai lăsaţi o zonă strict pentru amenajări în spate.


Concesionaţi sunt 320m, parcul are 3 nr. de CF. Noi putem discuta cu cel care are drept de concesiune asupra terenului ca imobilul să rămână imobil, iar zona adiacentă să poată fi folosită mai departe public. (Răcuciu)5. Care este cota de inundabilitate a râului. Care a fost cel mai înalt nivel.

Cel mai înalt nivel a fost de 1,20m faţă de drum (odata în 60 de ani). Apa nu a depăşit nici odată podeţele. (Stancă)6. Aveţi în vedere înlocuirea reţelei electrice?

Nu întră în bugetul pe care noi îl propunem. Nu luăm în calcul aceste intervenţii pentru anul acesta, deoarece costurile sunt foarte mari, iar Electrica nu dispune de fonduri. Pentru anul 2013 finanţăm acest proiect pe zona centrală şi vrem să realizăm o parte din infrastructură pe străzile principale. (Răcuciu)7. În anumite zone pârâul este regularizat, într-un anumit fel. Vedeţi vreo intervenţie la nivelul râului, în sensul că s-ar putea extinde pavajul, zona publică înspre râu, se tratează, se lasă natural, se regularizează, cum vedeţi aceasta ca şi comunitate?


Râul este în mare parte regularizat, este delimitat cu acele ziduri de sprijin, deci nu luam în calcul o asemenea investiţie in viitorul apropriat. (Răcuciu)


Observaţie: Am discutat, dacă este vorba de lucrări de infrastructură, si suntem intr-o zona de munte, sa facem pavajul cu piatră de râu. Cu asfalt sau dale din beton se strică aspectul, atunci soluţia pe care o avem la îndemână ar fi cu piatră de râu, deoarece avem şi materialul și meștri care știu să pună în operă materialul. Daca aveţi sugestii, le aşteptăm cu mare drag. (Răcuciu)8. Se doreşte o colaborare pe bază de voluntariat sau oameni din sat, în aceste condiţii estimarea costurilor devine dificilă. Se calculează pe baza unor standarde. Cum se poate evalua totul?


Suma prevăzută pentru zona centrală este de 123.000 Lei, incluzând şi partea de proiectare. Partea de execuţie este în valoare de 109.000 Lei, iar aceasta este suma în care trebuie să ne încadrăm. (Răcuciu)9. Aţi făcut un deviz pentru această zonă?


Nu am făcut un deviz. Acum se lucrează la fundamentarea bugetului, care va fi aprobat după aprobarea bugetului de stat. Această sumă o putem suporta din bugetul local. La solicitarea OAR am stabilit o anumită sumă, care a fost propusă Consiliului Local si aprobată. (Racuciu)10. Aţi făcut acest concurs pentru a stabili un plan strategic, care se derulează pe mulţi ani. Chiar daca nu se schimbă utilităţile, din motive financiare şi nu se pot face toate modificările dorite, concursul ar trebui să ia în calcul şi schimbări care vor avea loc în 15-20 de ani. În acest sens se doreşte reamenajarea centrului?


Soluţia găsită şi care poate fi implementată cu suma alocată trebuie să arate ca un obiectiv finalizat în totalitate pentru o perioadă de câţiva ani, permiţând modificări pe parcurs, dar în nici un caz în următorii 3-4 ani. (Răcuciu)


Observatia unui participant: După încheiere perioadei de concesiune (97-95 de ani, cât au mai rămas), localitate va arăta la fel, doar că se va contura mai bine centrul, putând fi excluse anumite zone.11. Gardul din faţa magazinului poate fi dezactivat?


Poate fi dezactivat, nu este nici o problemă. (Răcuciu)12. Dacă tot se pune problema de voluntariat poate ar fi interesant sa aflăm ce meşteşuguri se mai practică în sat, cine la ce se pricepe (lemn, piatră)?


Voi transmite o listă cu activităţile meşteşugăreşti care se realizează pe raza localităţii, există şi o Asociaţie „Reuniunea Meseriaşilor”a meşteşugarilor din Sălişte, listă ce poate fi de asemenea pusă la dispoziţie. (Răcuciu, Pau)

 

 

Întrebări şi răspunsuri

 

1. In formularul de inscriere nu figureaza decat rubrica de birou individual de arhitectura sau persoana juridica. Care este forma in care pot participa ca arhitect stagiar?

 

Conform art. 5 partea A din Regulamentul concursului, prin organizarea concursului se urmăreşte atribuirea contractului de proiectare fără alte proceduri suplimentare. Conform art. 1, partea B din Regulamentul concursului, concurenţii vor avea obligatoriu în echipă un arhitect cu drept de semnătură, membru al OAR sau al unei organizaţii similare din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană. Acesta poate să-ţi exercite profesia în una din modalităţile prevăzute de legea 184 art. 17, formularul de înscriere fiind întocmit în acest sens.

 

2. Formularul de inscriere se poate transmite, completat prin email. In acest caz este suficienta completarea electronica a formularului sau trebuie completat si semnat de mana iar pe urma scanat si trimis la dvs? Sau trebuie printat, completat si trimis prin Posta Romana? - iar in acest caz: care este adresa de expeditie.

 

Conform art. 2, partea B din Regulamentul concursului, formularul de înscriere trebuie datat, completat, semnat şi ştampilat. Formularul poate fi scanat şi trimis prin email, prin poştă sau direct la adresa: Fundaţia Heritas, Piaţa Huet nr.3, 550182 Sibiu.

 

3. In legatura cu Tema Concursului, as dori sa-mi precizati cum intru in posesia Planului de situatie al zonei de reamenajat, 1:500

 

Planul topografic a fost anexat în format dwg. pentru a putea fi folosit la scările necesare întocmirii proiectului. Conform regulamentului concursului, partea C articolul 2. DOCUMENTAŢIE PUSĂ LA DISPOZIŢIA CONCURENŢILOR: Documentaţia de concurs este disponibilă în format electronic şi poate fi descărcată gratuit de pe pagina concursului www.heritas.ro/sibiel, sau documentaţia poate fi trimisă, la cerere, prin poştă/curier, cu plata costurilor de expediţie prin ramburs.

 

4. In ce masura se pot propune si face interventii in zona drumului judetean avand in vedere faptul ca drumul judetean este proprietate a Consiliului Judetean si este  administrat de catre Directia Judeteana de drumuri?

 

Pentru intervenţiile asupra drumului judeţean este necesar avizul Consiliului Județean, conform OG 43/1997 privind regimul drumurilor.

 

5. Regulamentul precizeaza ca proiectele sunt redactate in limba romana si in limba engleza. Toate textele ce apar pe plansele de prezentare trebuie sa apara in ambele limbi?

 

DA. Conform regulamentul concursului, partea A, art 7 Limba concursului.

 

6. Se poate propune transferul temporar al circulatiei auto de tranzit prin zona centrala de pe DJ106E (Strada Bisericii) pe Strada Unghiului (reabilitata), in zilele de sambata si duminica, zile de targ sau cu ocazia unor evenimente in comunitate ce ar necesita intreg spatiul public central?

 

Acest aspect este la latitudinea soluției propuse prin proiect.

 

7. Vreau sa particip la concursul pentru amenajarea centrului localitatii Sibiel in numele biroului meu de proiectare sub forma juridica S.R.L. - in colaborare cu doi arhitecti, invitati - din alta tara. In acest sens, va rog sa-mi dati lamuriri in legatura cu completarea formularului de inscriere la concurs, care, din pacate nu a fost editat pentru aceasta situatie.

 

Formularul de concurs va fi completat la rubrica Persoană juridică cu datele societăţii comerciale pe care o reprezentaţi.

 

8. Pentru concursul "Sibiel – cultura construită" exista si alte fotografii de la sit? De exemplu fotografii in care sa apara zona dintre cele doua intersectii cu marja (cantarul) satului, precum si fotografii din zona scolii si coltul opus monumentului din intersectia de la scoala.

 

Vedeti anexa foto din documentația concursului, actualizată.

 

9. In tema este putin neclar ce se va intampla cu magazinul. Se poate renunta la el? Daca nu, se poate schimba functiunea lui si pot fi interventii asupra fatadelor?

 

Vedeti procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

10. Poate fi mutat locul de parcare a autocarelor sau trebuie sa ramana in pozitia sa actuala, in fata scolii?

 

In momentul de fata nu este amenajat nici un loc pentru parcare. Aceasta necesitate a aparut in ultimul timp, odata cu cresterea activitatilor turistice generate de Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea, activitate care se afla pe o linie de dezvoltare ireversibila. În momentul de față parcarea autocarelor si a altor autovehicule cu care vin turistii se face pe spatiile mai largi din centrul satului, pe strazile de langa rau, dar si pe strada Ungiului. Vedeți și răspunsul la întrebarea nr. 40.

 

11. Sibielul detine o infrastructura de canalizare sau continua sa existe case care evacueze apele folosite in rau, ca acum cativa ani? Cat de curata putem considera ca va fi apa raului in viitorul apropiat?

 

Cca 70% din casele din sat sunt bransate la retelele de apa si canalizare. In ceea ce priveste raul Sibiel apa acestuia este mult mai curata fata de anii precedenti, iar gunoaiele din rau reprezinta cca. 10% fata din cele scoase periodic din rau in urma cu 5-6 ani. Râul a fost folosit de-a lungul timpului pentru mori, joagare, pive de ulei, valtori, etc., in amontele satului unde exista o adevarata industrie locala in urma cu un secol.

 

12. Exista evenimente locale care se desfasoara (in intregime sau partial in aer liber) in sat? targuri, petreceri, nunti, colinde, intruniri administrative? Daca exista, ce importanta are zona de amenajat in aceste activitati?

 

In general toate evenimentele locale se desfasoara partial si prin sat: nunti, colindele copiilor, ale crailor si ale junilor de Craciun, Ocolitul copiilor, al fetelor si feciorilor de Ispas, Cinstirea eroilor satului in ziua de Ispas la monument, intalniri cu delegatii de jurnalisti, etc. Localnicii se strang si fac plimbari prin centrul satului, aici sunt intampinati toti oaspetii care sosesc la Sibiel.

 

13. Satenii din zona (Fantanele, Saliste, Sibiel) obisnuiesc sa circule intre sate? Daca da, atunci o fac pe jos/cu bicicleta sau exclusiv cu masina?

 

În prezent se deplaseaza mai mult cu masina si mai putin pe jos, cu bicicleta si cu caruta. Dar mult mai mult se deplaseaza turistii, care sunt tot mai multi in zona si care prefera sa se deplaseze cu bicicleta, cu caruta si pe jos.

 

14. Se poate renunta la cladirea chioscului din zona propusa spre amenajare ? ( O prezenta masiva, ce domina nefericit, monumentul eroilor si intreaga suprafata propusa )

 

Vedeti procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

15. Exista emis un certificat de urbanism de catre autoritatea locala ?

 

Da. Vedeti în secțiunea actualizată Documentație concurs / Documentații coordonatoare / Certificat de urbanism.

 

16. Se poate " ingropa " reteaua de utilitati de pe frontul sudic al zonei propusa spre detaliere ? ( Limita cu drumul existent )

 

Vedeti procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

17. Trebuiesc pastrati pomii sau arbustii aflati pe sit?

 

Acest aspect este la latitudinea soluției propuse prin proiect.

 

18. Este necesara traducerea textului referitor la proiectare si in limba engleza sau poate fi afisat doar textul in romana ?

 

Vedeţi şi întrebarea 5. DA. Conform regulamentul concursului, partea A, art 7 Limba concursului.

 

19. Puteti preciza cate societati comerciale activeaza pe teritoriul administrativ al orasului Saliste, care au ca obiect de activitate materiale de constructie.

 

Sălişte: Lemn (exploatare, gater) - 3 societati

Lemn (prelucrare, tamplarie, dulgherie) -3 societati (persoane)

Carieră de piatră - 0

Balastieră - 0

Firme de construcţii - 4

 

În zonă:

- carieră de piatră (gnaise) Tilişca cca 12km

- balastiera Orlat carieră de piatră Răşinari, valea Strâmbului

- carieră de gnaise - extravilan Cristian, valea Mărăjdiei

 

20. Este nevoie ca firma delegatul imputernicit sa aibe si optiunea de EXECUTIE? pentru ca in extrasul prezentat mai sus, se aminteste doar de partea de proiectare si avand in vedere ca totusi acest "Concurs este deschis arhitecţilor şi studenţilor arhitecţi din România" (extras Regulament pagina 5 din 13) ?

 

Vedeţi răspunsul la întrebarea 1. Conform art 5, partea A din Regulamentul Concursului, proiectul va cuprinde fazele: D.T.A.C. / P.Th. + D.D.E. + U.E. (DTAC-Documentaţie tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire; P.Th Proiect tehnic; DDE Detalii de execuţie; UE Urmărirea execuţiei).

 

21. Formularul de inscriere este completat doar de persoana delegata, chiar daca suntem mai multi membrii in echipa? sau exista si formular pentru fiecare membru individual?

 

DA, formularul de înscriere va fi completat cu datele persoanei fizică sau juridică care poate prelua contractul de proiectare în urma câştigării concursului.

 

22. Puteti sa ne puneti la dispozitie o poza cu Monumentul Eroilor?

 

Vedeti anexa foto din documentaţia concursului, actualizată.

 

23. Ce mestesugari isi mai desfasoara activitatea in Sibiel?

 

In Sibiel mai este un atelier de fierarie, fierar Ion Petra (83 ani). Mai este un atelier de pictat icoane pe sticla la nr. 325 (Adriana Oltean) si un atelier de tesut si pictat icoane pe sticla si lemn la nr. 81 (Eugenia si Aurelia Pau).

 

24. Mai sunt mesteri in constructii care sa utilizeze tehnici si materiale locale (piatra de rau, lemn etc.)?

 

In zona Marginimii Sibiului mai sunt mesteri care utilizeaza tehnicile si materialele locale, in special lemnul si piatra de rau.

 

25. Se poate renunta la parapetul ( bariera ) ce delimiteaza zona marcata spre detaliere ( Latura dinspre drum)?

 

Acest aspect este la latitudinea soluţiei propuse prin proiect.

 

26. Am dori suplimentarea documentatiei de concurs cu poze pentru urmatoarele obiective: Monumentul din Parcul eroilor, Magazin, muzeu icoane, Scoala, marja satului (cantarul), obiectele inscrise in lista monumentelor: cele 3 case din lemn si biserica “Sf treime” cu turnul clopotnita, alte obiective de interes turistic, poze de atmosfera de pe ulitele satului

 

Vedeti anexa foto din documentaţia concursului, actualizată.

 

27. Exista vreun studiu/propunere/ posibilitate de scoatere a traficului de tranzit din sat prin realizarea unui traseu ocolitor?

 

Satul Sibiel nu se afla pe un drum foarte circulat si tranzitat de autovehicule. Prin sat trec in general autoturismele celor din zona si periodic autoutilitarele care aprovizioneaza magazinele din zona. Singura, dar si cea mai mare problema in acest sens o constituie autotrenurile de gabarit si tonaj mare care tranziteaza satul transportand busteni de lemn din munte spre locurile de industrializare a lemnului.

 

28. Exista meserii traditionale si mesteri care sa le practice in sat?

 

Vedeţi răspunsul la întrebarea nr. 23.

 

29. Cei 450 de locuitori ai satului includ si copiii? Ne puteti specifica cati copii sunt? Care este media de varsta a adultilor? Exista un recensamant ale carui date sa ni le puteti furniza?

 

Da, in cei 450 de locuitori sunt inclusi si copiii. Numărul de copii este aproximativ 30, Exista date in Recensamantul din 2002, cel din 2012 inca nu s-a centralizat.

 

30. Care este capacitatea scolii si caror grupe de varsta se adreseaza?

 

Scoala poate asigura in conditii optime invatamantul pentru gradinita si clasele 1 -8, cu Sali de clasa, laboratoare, grupuri sanitare, etc. În prezent sunt 15 copii la Grădiniţă, 15 copii în Clasele generale I – IV.

 

31. Ce fel de activitati se desfasoara in cadrul Caminului cultural in present? Ce tip de spatii detine Caminul cultural?

 

Pavilonul (Caminul cultural) detine o sala mare de festivitati cu scena si un balcon, o sala de lectura, momentan transformata in bucatarie, grupuri sanitare, precum si alte 2 incaperi folosite drept depozite si pivnita. In Pavilon in prezent au loc diverse intruniri obstesti, nunti obisnuite, nunti spectacol pentru turisti, pomeni, mese festive pentru grupuri mari de turisti, baluri si jocuri la diversele sarbatori (Craciun, Paste, Anul Nou, Boboteaza, Sfantul Ion), serbari scolare, etc.

 

32. Exista documentatie tehnica disponibila pentru Caminul cultural: planuri, sectiuni?

 

Nu.

 

33. Ce alte functii publice exista in vecinatatea parcului si pe traseul dintre parc si biserica?

 

Consultaţi secţiunea Documentaţie concurs / Documentaţii cordonatoare / planşe PUG Sibiel.

 

34. Paraul Sibiel prezinta pericol de inundatii? Au fost inregistrate astfel de evenimente pana acum?

 

Vedeti procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

35. In documentatie se face referire la existenta unui loc de joaca pentru copii. Este vorba de leaganul care se vede in poze amplasat in parc sau mai exista si alte locuri de joaca?

 

Da, leagănul care se vede în poze.

 

36. Se poate sa ne trimiteti documentatia fotografica pe baza careia s-a facut studiul asupra dorintelor locuitorilor satului?

 

Nu există documentaţia menţionată.

 

37. Care sunt evenimentele si sarbatorile specifice satului? Cand au loc aceste sarbatori si unde anume se desfasoara?

 

31.12/01.01 – ora 00:00 Revelion – Arderea anului vechi de catre juni in centru satului si in intersectiile de drumuri din sat

 

1 ianuarie seara – joc la Pavilon

 

6 ianuarie seara – joc la Pavilon

 

6/7 ianuarie – Colindatul Ionilor – Junii satului colinda toti Ionii din sat, de noaptea pana dimineata in zori

 

7 ianuarie seara – joc la Pavilon

 

Sfantul Toader – Prinsul verilor si al varutelor, cu grau fiert, acasa la un var sau o varuta (adica la o gazda)

 

Lasatul secului(Postul Pastelui) – Alimorea –arderea relelor in focurile ce se aprind pe dealurile din jurul satului

 

Sfantul Gheorghe – se pun frunze de fag prin porti – semn al renasterii vietii.

 

Sambata Floriilor – preotul, copii si satenii cu stalpari in maini pornesc in pelerinaj din centrul satului de la monumentul din parc spre biserica

 

Inaltarea Domnului-Ispasul (la 40 zile de la Paste)

– Cinstirea Eroilor la Monumentul Eroilor din parc de catre preot, copii si toti satenii

– Sarbatoarea leusteanului – in toate portile se pune leustean

– Ocolitul troitelor, crucilor si locurilor sfinte din tot satul de catre copii, fete si ficiori calari pe cai, in straie populare – Seara joc la Pavilon

 

6 decembrie –Sf. Nicolae – formarea Cetei Junilor

 

25 decembrie

– ora 5:00 – La Biserica satului slujba nasterii Domnului si spectacol de colinde si oratii

– Ora 9:00 – toti copii, craii si Ceata junilor colinda toate casele din sat pan la lasarea serii

Seara joc la Pavilon

 

26 decembrie seara – joc la Pavilon

 

27 decembrie seara – joc la Pavilon

 

28 decembrie – Junii insotiti de fete din sat se intalnesc la Pavilon si merg la Saliste la Intrunirea Cetelor de Juni din Marginimea Sibiului – un regal al portului popular, al cantecelor si jocurilor populare.

 

38. Exista anumite locuri preferate de localnici pentru desfasurarea evenimentelor de familie de tip nunti, botezuri?

 

Locul preferat este Pavilonul satului Sibiel.

 

39. In tema se specifica zona de detaliere conform delimitarii din planul topografic, dar se mentioneaza posibilitatea extinderii acestei zone in perimetrul zonei de studiu. In consecinta - desi nu este cuprins in zona detaliata ceruta prin tema - se permite detalierea prin proiectul de concurs si spatiul de legatura dintre caminul cultural si puntea de metal care duce catre magazin [denumita in planul topografic „platforma betonata”]?

 

Acest aspect este la latitudinea soluţiei propuse prin proiect.

 

40. In ce zona sunt parcate in perioada de vara autoturismele turistilor si autocarele destinate acestora - zona denumita in tema “parcarea”?

 

Nu exista o parcare anume. Turistii parcheaza autoturismele si autocarele in centrul satului in partea de jos a scolii unde este un spatiu mai larg, in fata Pavilonului, langa rau in partea de sus a scolii, in jurul cantarului „Marja Satului”, Langa Chioscul de arta populara si artizanat ”Artisan”, pe str. Unghiului, atat in partea de sus dupa trecerea podului cat si in jos pe langa rau, precum si pe langa rau in partea dinspre munte a satului. Vedeţi şi răspunsul la întrebarea nr. 10.

 

41. Lipsa trotuarelor si a traseelor pentru biciclete pune problema gabaritului drumului judetean DJ 106E. In ce conditii se pot face interventii si modificari asupra gabaritului drumului avand in vedere faptul ca acesta este in proprietatea Consiliului Judetean?

 

Vedeţi şi întrebarea 4. Cu avizul Consiliului Judeţean.

 

42. De asemenea, poate suporta strada Unghiului, prin panta si gabarit, traficul camioanelor si al altor masini in cazul unei devieri periodice - cu ocazia sarbatorilor legale, evenimentelor comunitatii sau sambetele si duminicile? Exista trasee adiacente localitatii care sa evite traversarea satului de catre autovehicole de gabarit ridicat?

 

Autovehiculele de gabarit ridicat care traverseaza satul sunt doar autotrenurile de transport busteni lemn, care in prezent nu pot fi dirijate pe alte trasee din cauza gabaritului, pot fi restrictionate in alte moduri. In momentul de fata singurul traseu care vine din munte traverseaza satul Sibiel.

 

43. In planul topografic pentru concurs [format .dwg], apare trecuta functiunea magazinului Sibiel ca bar. Adaposteste el in prezent si aceasta functiune? Mai este si alta functiune similara in sat si in ce locatie?

 

Da, in continuare magazinul respectiv are si sectiune de bar. Pe raza satului Sibiel mai exista o locatie asemanatoare.

 

44. Unde erau adapostite popicăria, baia populară, cantina cu sala de mese si internatul - despre care se vorbeste in anexa 1 “Idei de amenajare Parcul Eroilor Sibiel_intalnire cetateneasca_RO”? Era o constructie propriu-zisa destinata acestor activitati sau ele aveau loc in aer liber?

 

Popicăria, baia populară, cantina cu sala de mese si internatul aveau o constructie propriu-zisa a lor exact pe locul unde acum este asa zisul parc din partea de jos a magazinului. Constructia a fost demolata in jurul anului 1962.

 

45. Unul dintre locuitori mentioneaza [in Anexa 1 – “Anex 01_Idei de amenajare Parcul Eroilor Sibiel_intalnire cetateneasca_RO”] ca strada principala care strabate centrul satului a fost deviata, de acolo rezultand zona parcarilor. Puteti sa ne puneti la dispozitie un plan cu vechea configuratie sau o schema a vechii retele stradale? Exista un plan mai vechi al localitatii?

 

Nu avem la dispoziţie un plan mai vechi al localităţii.

 

46. In planul topografic al zonei [format .dwg] nu sunt desenate casele de pe malul stang al raului [frontul de nord pe portiunea dupa pod – zona majei – pana la intersectia cu biserica], iar numerele lor cadastrale sunt greu lizibile in planul de situatie al intravilanului localitatii [format .tiff]. Este posibil sa avem acces la aceste informatii?

 

Toată informaţia disponibilă este publicată pe site-ul concursului.

 

47. Lista accesibila pe site-ul de informare al Institutului National al Patrimoniului nu face mentiuni clare asupra pozitiilor caselor de lemn protejate. Ne puteti spune localizarea lor pentru a putea realiza “indicarea unor mijloace de semnalizare / orientare / prezentare a reperelor semnificative din punct de vedere economic, turistic, istoric şi memorial “ cerut prin tema?

 

Mijloacele de semnalizare/orientare solicitate în tema de concurs pot fi prezentate la nivel conceptual, exemplificativ.

 

48. Referitor la siguranta in exploatare a utilizatorilor zonei adiacente malurilor raului, solutia de protejare nu este sugerata prin tema. Este la latitudinea concurentilor sau sunt cerinte specifice?

 

La latitudinea concurenţilor conform bunei practici, legislaţiei şi normativelor în vigoare.

 

49. Imprejmuirea existenta a parcului [din piatra si metal] este necesar a fi pastrata sau poate fi regandita/eliminata?

 

Acest aspect este la latitudinea soluției propuse prin proiect.

 

50. Din planurile si informatiile puse la dispozitie reiese ca pasarela din metal care leaga caminul cultural de parc trece prin spatiul privat al proprietarului magazinului. Exista o servitute de trecere sau aceasta poate fi blocata in functie de interesele proprietarului magazinului? Legatura dintre caminul cultural si zona concursului va trebui fie dublata, fie mutata. Exista o pozitie clara a promotorului in acest sens?

 

Vedeti procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

51. Cantarul satului [Maja] – functioneaza si este folosit in prezent?

 

Da

 

52. In tema se specifica ca “se vor folosi materiale durabile, care prin natura lor sau prin modul de punere în operă se vor integra în context; sunt recomandate tehnicile şi soluţiile tradiţionale cu implicarea resurselor locale”; in aces sens exista o lista a mestesugarilor din Sibiel si vecinatati, precum si a tipurilor de mestesuguri practicate?

 

Vedeți răspunsurile la întrebările 23, 24.

Mestesugari din zona Saliste şi Sibiel:

Lemn: Popa Nicolae, Trihenea Dumitru

Fier: Straulea Dumitru, Ion Petra – 83 ani.

Mesteri care utilizează in special lemnul si piatra de rau.

 

53. Exista posibilitatea amenajarii malurilor raului? Trebuie ca sumele implicate in acest aspect sa se integreze in bugetul specificat sau pot consitui o faza ulterioara?

 

Vedeți procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

54. Referitor la intalnirea din 15.09.2012 din Sibiel, precum si a intocmirii unei teme de proiectare rezultate in urma discutiilor care au avut ca suport imagini prezentate locuitorilor satului de catre Asociatia LANDLUFT, se pot pune aceste imagini la dispozitia concurentilor? Votul locuitorilor asupra echipamentelor din spatiul public, a fost unic [o singura optiune] sau de tip multiplu - caz in care am dori sa stim cati locuitori au fost de fapt la procesul de votare si dintre acestia cati au votat [aproximativ]?

 

Nu există documentația menționată. Din partea LandLuft primarul comunei Zwischenwasser, Josef Mathis, a prezentat experienta comunei sale și a participat la întâlnirea cu locuitorii satului. Votul a fost multiplu, locuitorii au putut vota pentru mai multe opțiuni. Au participat cca 50 de persoane din sat, din care estimăm că 90% și-au exprimat opțiunea.

 

55. Exista o structura a populatiei din sat (grupe de varsta, etnii, educatie, etc) care poate fi pusa la dispozitie concurentilor? Se poate aproxima un numar de copii pentru intregul sat?

 

Da exista - Recensamantul 2002, cel din 2012 nu a fost centralizat si comunicat. Vedeți site-ul actualizat al concursului. Vedeți și întrebarea 29.

 

56. In ce masura CJ Sibiu agreaza si sustine (dincolo de avize si alte acte juridice), interventii la profilul drumului judetean in zona studiata?

 

Nu avem informaţii în acest sens.

 

57. In bugetul propus pentru amenajare 109. 000 lei fara TVA este inclusa si manopera necesara?

 

Da, este inclusă și manopera. Conform temei concursului, partea a 2-a, subpunctul Buget: “În cazul depășirii justificate a bugetului preconizat se va prezenta etapizarea lucrărilor de amenajare corespunzătoare bugetului propus prin proiect”

 

58. Se poate schimba locatia Monumentului Eroilor?

 

Acest aspect este la latitudinea soluției propuse prin proiect.

 

59. Locatia steagurilor in plan trebuie pastrata?

 

Acest aspect este la latitudinea soluției propuse prin proiect.

 

60. Am putea beneficia de suportul grafic care a fost folosit in discutia cu localnicii?

 

Nu există documentația menționată. Vedeti si 54.

 

61. Exista un mijloc de transport local care opreste in zona? Exista necesitatea proiectarii unei statii pentru acest mijloc de transport?

 

In prezent singurul mijloc de transport in comun este trenul care are Halta Sibiel la 2,5 km departare de sat. Este dorită introducerea unui mijloc de transport în comun între localtăți.

 

62. Ce mestesuguri sunt specifice pentru zona?

 

Tesutul firelor in special din lana, dar si din in, canepa si bumbac; Confectionarea de ciorapi, manusi, fulare, pulovere si jachete din lana; Cojocaritul si confectionarea caciulilor din blana de miel; Prelucrarea fierului forjat in fierarii; Pictura icoanelor pe sticla si pe lemn Prelucrarea lemnului

 

63. In ce masura si cu ce scop este folosit in prezent Caminul Cultural?

 

Vedeți și întrebările 31 și 37.

 

64. Exista o sarbatoare specifica satului?

 

Sarbatoarea de Ispas care este unica in toata zona. Există dorința organizării unui festival anual al satulu.

 

65. Am observat in comentariile localnicilor exprimata dorinta pentru un spatiu comunitar, ceea ce denota absenta lui in prezent. As dori sa stiu daca actualmente caminul cultural functioneaza si daca da care sunt activitatile derulate in acesta.

 

Probabil dorinta exprimata era pentru un spatiu comunitar in aer liber. Vedeți și răspunsurile la întrebările 31 și 37.

 

66. Studenții la arhitectură peisagistică au dreptul de participare la concurs?

 

DA, în condițiile stipulate în Regulamentul concursului, partea B, art 1, art. 2.

 

67. Arhitecți peisagiști pot fi responsabili pentru concurs?

 

DA, în condițiile stipulate în Regulamentul concursului, partea B, art. 1.

 

68. Așa cum termenul este 04/02/2013. Autorul nu poate garanta faptul că un pachet va ajunge, de asemenea, pe 08/02/2013 la Sibiel. Cum se face cu acest conflict?

 

Predarea proiectelor de concurs se va realiza conform art. 7 partea C din Regulamentul concursului.

 

69. Output: un autor poate trimite mai multe desene sau modele?

 

Da, conform art 1 partea B din Regulamentul concursului.

 

70. Poate fi pusa la dispozitie o fotografie aeriană cu o rezoluție mai mare?

 

Toată informaţia disponibilă este publicată pe site-ul concursului.

 

71. Ar fi posibil să avem mai multe imagini de la zona de amenajat? (Zona de amenajat complet și obiecte individuale)?

 

Vedeti anexa foto din documentația concursului, actualizată.

 

72. În planurile magazinului din documentatie apare un gard. Acesta va fi de asemenea creat?

 

Vedeti procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

73. Pot fi eliminati copacii existenti?

 

Acest aspect este la latitudinea soluției propuse prin proiect.

 

74. Este stabilit un plafon de pret, dar nici o documentație privind costurile. Trebuie facuta si o estimare a costurilor?

 

Da, o estimare a costurilor trebuie prezentată.

 

75. Care este traficul pe drumul care strabate zona de studiu? (Câte vehicule pe zi)? Este necesară o trecere de pietoni semnalizată?

 

Satul Sibiel nu se afla pe un drum foarte circulat si tranzitat de autovehicule. Prin sat trec in general autoturismele celor din zona si periodic autoutilitarele care aprovizioneaza magazinele din zona. Singura, dar si cea mai mare problema in acest sens o constituie autotrenurile de gabarit si tonaj mare care tranziteaza satul transportand busteni de lemn din munte spre locurile de industrializare a lemnului. În tema concursului nu este solicitată realizarea unei treceri de pietoni. Vedeți și răspunsurile la întrebărea 27 și 42.

 

76. Cum este folosit terenul de vis-a-vis de parc, lângă școală?

 

In prezent vara este utilizat ca parcare in general de catre autocare.

 

77. În viitor liniile electrice vor fi amplasate subteran? Sau stâlpii electrici vor rămâne în continuare la marginea drumului?

 

Vedeți procesul verbal al vizitei amplasamentului.

 

78. Care este calitatea apei pârâului? Care este debitul mediu al pârâului? Există un risc de eroziune?

 

Vedeți și răspunsul la întrebarea 11. Debitul mediu este estimat la 200-300 litri/secunda. Nu exista riscuri de eroziune

 

79. Podul va fi restaurat în viitor?

 

Nu avem informații în acest sens.

 

80. In legatura cu sarbatorile specifice ale comunitatii din Sibiel:

- exista acest gen de manifestari ocazionate de diverse momente? (inceputul primaverii, strangerea recoltei, ziua satului, dragaica, caloianul, etc.)

- in cazul in care membrii comunitatii sarbatoresc impreuna in spatiul public astfel de momente cum se desfasoara procesiunile respective? (punctul de plecare, traseul procesiunii, punctul final al procesiunii, roluri, obiecte sau alte elemente utilizate, etc.)

 

Nu există manifestari de genul celor specificate. Exista manifestări desfasurate de grupuri de sateni pe criterii de varsta, prin sat cu finalitate la Pavilon, unde participa apoi tot satul, sau cu finalitate la unul dintre sateni unde participa doar grupul respectiv. In cazul in care membrii comunitatii sarbatoresc impreuna, ritualurile se desfasoara prin sat pe la gospodariile unor sateni, cu finalitate la Pavilon.

 

81. Cu privire la vegetatia prezenta in spatiul public:

- exista interventii de data recenta (ultimii 10-15 ani) realizate de administratia locala sau de membrii comunitatii? si daca da, ce fel de specii (lemnoase / erbacee / perene / anuale / etc.) au fost folosite si pe ce criterii s-au bazat respectivele alegeri?

- cine se ocupa in prezent de gestionarea si intretinerea suprafetelor verzi (inclusiv a cursului de apa) din Sibiel si ce buget este rezervat anual pentru aceste activitati?

 

Nu avem informații în acest sens. Nu a existat un buget alocat pentru intretinerea spatiilor verzi si a cursului de apă. Doar de anul acesta va exista un buget alocat, inca nu este stabilit.

 

Stiri

25.02.2013
IMPORTANT: Contestaţii şi răspunsuri (citeşte aici)

 

30.01.2013
IMPORTANT: Majorare fond de premii
Stimați participanți, având în vedere importanța subiectului tratat prin concursul de soluții "Sibiel- cultura construită", Ordinul Arhitecților din România a decis majorarea fondului de premii la 12.200 lei (mai multe detalii)

 

21.01.2013 Am publicat procesul verbal al vizitei amplasamentului. Mai multe detalii...

 

20.01.2013 Am pus poze suplimentare la documentatia fotografica. Mai multe detalii pe http://bit.ly/VGIJdl


Organizatorii concursului

OAR filiala SB VL
Fundaţia Heritas
arh. Mirela Weber

Promotorii concursului

Primăria oraşului Sălişte
Asociaţia Sibiel 2000
Ordinul Arhitecţilor din România

Proiect co-finanţat prin timbrul de arhitectură.