(BB) 16 lucrări de reabilitare dar și arhitecți implicați în amenajarea locuințelor din centrul istoric al Sibiului au fost premiați de Fundația Heritas, în cadrul Festivalului Huet.Urban.
Conceput ca un festival dedicat frumoasei Piețe Huet, Festivalul Huet.Urban și-a propus încă de la prima ediție să sprijine și să stimuleze sibienii care locuiesc în centrul istoric al Sibiului în a proteja, conserva și reabilita frumusețea acestei zone, unice în România. Fundația Heritas, organizatorul Festivalului Huet.Urban a inițiat în cadrul acestui festival un concurs cu premii consistente, dedicate celor care și-au reabilitat corect locuințele istorice. Concursul s-a adresat, de asemenea, arhitecților implicați în lucrări de reabilitare. Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul acestui proiect s-a ridicat la 7.500 de euro. Concurenții au fost împărțiți în două categorii. Prima categorie a constat în lucrările pentru care s-au consumat mai mult de 6.000 de euro, următoarea categorie fiind cea a lucrărilor de dimensiuni mai mici, pentru care s-au cheltuit sume sub 6.000 de euro. Pentru cea de-a treia categorie de premii au fost înscriși doar arhitecții cu lucrări în centrul istoric.
Marele premiu al acestui concurs a fost câștigat de proprietarii imobilului de pe strada Felinarului numărul 8, imobil în care funcționează restaurantul Felinarul. Premiul I a avut valoarea de 1.600 euro.
Locul II a fost împărțit între pensiunea din Piața Huet numărul 3 și casa de pe Târgul Vinului numărul 9, unde funcționează acum magazinul Kazza.
Locul III a fost ocupat de imobilele de pe strada Timotei Popovici numărul 9 și cel de pe strada Felinarului numărul 6. Locurile II și III au fost premiate cu suma de 1.100, respectiv 750 euro.
La cea de-a doua categorie, cea a lucrărilor cu valoare sub 6.000 de euro, premiul I a fost atribuit lucrării de reabilitare a casei de pe strada General Magheru numărul 4. De asemenea, tot la această categorie au fost acordate două mențiuni, pentru lucrarea de tâmplărie făcută la casa de pe strada Nouă, numărul 55 și pentru intervenția de urgență făcută în Piața Schiller, numărul 4.
Tot în cadrul aceluiași concurs au fost premiați arhitecții Alexandru Găvozdea, pentru conceptul de reabilitare a casei de pe strada Felinarului numărul 8 și Vlad Grigorov, pentru reabilitarea Centrului Cultural Habitus.
O parte dintre lucrările de reabilitare analizate de juriul compus din d-na arh. şef Ioana Urdea, d-nul Călin Trufaşiu, directorul Direcţiei Judeţeane pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, d-nul arh. Dorin Boilă, d-nul arh. Ion Bucur, d-nul Stefffen Mildner, vice-preşedintele Fundaţiei HERITAS şi d-nul Michael Engel, director al Fundaţiei HERITAS, au fost sancționate în jurizare pentru că nu au respectat standardele de reabilitare corectă. Fie au aplicat game de culori nepotrivite centrului istoric, fie le-au aplicat într-un mod nepotrivit, fie au utilizat materiale nelalocul lor într-un centru istoric (geamuri velux, etc.)
În cadrul aceluiași festival s-a desfășurat și un concurs dedicat elevilor și liceenilor sibieni. Concursul „Orașul tău e în mâinile tale” a strâns la start 7 unități de învățământ din Sibiu. Elevii claselor a II A și a XI B ale Liceului Teoretic Constantin Noica precum și elevii clasei a VIII A a școlii generale din Cârța au luat locul I la concursul de grafică și desen pe tematica centrului istoric al Sibiului. Desenele elevilor au fost expuse în cadrul unei mini-expoziții găzduite de Huet.Urban.
Premiile au fost finanțate de către Banca Germană pentru Reconstrucție și Dezvoltare KfW prin Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică si Dezvoltare, pentru a asigura o continuitate în acţiunile de consţientizare şi reabilitare concretă a imobilelor istorice prin proiectul finanţat în perioada 2000‑2007. Astfel s-a putut constata că şi după încheierea proiectului, în centrul istoric al Sibiului grija pentru o reabilitare prudentă a devenit în cele mai multe cazuri nu o îndeletnicire la modă, ci o atitudine firească faţă de clădirilor care sunt parte a nucleului centrului istoric.