Municipalitatea sibiană şi Fundaţia HERITAS demarează campania „Reabilitarea Centrului Istoric Sibiu”

Primăria  Municipiului Sibiu demarează împreună cu Fundaţia HERITAS (fostul  Proiect GTZ) o campanie având titlul „Reabilitarea Centrului istoric –  Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului!” pentru promovarea  centrului istoric şi o restaurare corectă a clădirilor din această zonă  de o deosebită importanţă pentru întreg oraşul.

Prin  această campanie se urmăreşte continuarea procesului de sensibilizare a  populaţiei pentru centrul istoric ca ansamblu demn de conservat. De  asemenea, se doreşte ca locuitorii centrului istoric şi specialiştii în  domeniul restaurării să beneficieze de sprijin prin noi idei şi  recomandări practice cu privire la reabilitarea şi restaurarea corectă a  clădirilor istorice.

Campania marchează  continuarea bunei colaborări dintre Primăria Sibiu şi fostul proiect GTZ  care şi-a schimbat forma de organizare în aprilie 2007, devenind  fundaţie (iniţial cu denumirea de Fundaţia pentru Reabilitare urbană şi  începând din toamna acestui an, fundaţia HERITAS).

Odată  cu venirea toamnei şi apoi a iernii, majoritatea şantierelor la  clădirile din centrul istoric sunt în prag de finalizare. Aceasta este  totodată perioada propice pentru evaluarea progreselor  – ce s-a  schimbat în bine, pe ce anume va trebui insistat pe viitor? În ciuda  situaţiei generale dificile în acest domeniu, se poate totuşi observa că  în decursul ultimei veri s-au derulat o serie de măsuri de reabilitare  şi restaurare de dimensiuni mai mici sau mai mari. Chiar dacă există  exemple pozitive, precum la clădiri proprietate privată de pe străzile  Filarmonicii şi Avram Iancu, din păcate au fost derulate şi numeroase  măsuri de reabilitare  care au repercursiuni negative asupra imaginii  centrului istoric, în special ferestre cu rame PVC de culoare albă şi  faţade zugrăvite în nuanţe nepotrivite.

În cadrul acestei campanii  cu o perioadă de derulare de un an sunt planificate şi două acţiuni de  amploare, şi anume: un festival în Piaţa Huet în primăvara 2011, precum  şi decernarea unui premiu pentru cele mai bune lucrări de reabilitare şi  restaurare executate, moment care va avea loc în toamna lui 2011. În  plus vor fi organizate workshopuri, expoziţii şi simpozioane menite să  aducă tematica reabilitării şi restaurării corecte din nou în centrul  atenţiei.

Această campanie se adresează  în primul rând proprietarilor de clădiri private din centrul istoric.  Reprezentanţi ai municipalităţii sibiene vor monitoriza lucrările de  reabilitare în cadrul acestei campanii.

Împreună cu Fundaţia  Heritas, Serviciul de Presă al Primăriei Sibiu va transmite în fiecare  lună cu ajutorul mass-mediei informări punctuale cu privire la metodele  prin care putem proteja patrimoniul Sibiului. Sunt stabilite 11 teme  importante care cuprind specificul şi problemele reabilitării imobilelor  din zona centrală.