Dezvoltarea ONG-urilor în domeniul protejării patrimoniului cultural prin intermediul relațiilor bilaterale dintre Norvegia și România

Proiect nr. RO 2017/06

Perioada de derulare a proiectului: 15.01 – 15.03.2017

Prin realizarea acestui proiect ne-am propus să dezvoltăm Federația TransylvaNet prin intermediul unui schimb de experiență reciproc cu partenerul din Norvegia, să promovăm un parteneriat și să formăm o rețea de cooperare pentru păstrarea autenticității patrimoniului natural și antropic. Federația TransylvaNet prin membri săi poate oferi partenerilor din Norvegia exemple de bune practică în ceea ce privește conservarea patrimoniului (Muzeul Astra Sibiu, Consistotiul Evanghelic Mediaș, MET, Asociația Monumentum), exemple de intervenții concrete asupra patrimoniului (ex: MET, Asociația Monumentum). În schimb are nevoie de transfer de experiență și cunoștiințe în domeniul legislației legate de protejarea și conservarea patrimoniului cultural, precum și de tehnici de consolidare a imaginii și a impactului public în acest domeniu.

DSC_0421_SDSC_0502

În cadrul proiectului au fost realizate vizite ale experților români în Norvegia la următoarele organizații: The Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (Norwegian: Norsk institutt for kulturminneforskning, NIKU), The Norwegian Federation of Cultural Heritage Organisations, Fortidsminneforeningens și Directorate for Cultural Heritage. Acestea sunt organizații care activează în domeniul protejării și valorificării patrimoniului cultural și în gestionarea mecanismului de finanțare EEA Grants.  Prin prezentările reciproce ale organizaților s-au aflat informații legate de proiectele care au fost dezvoltate pe patrimoniu cultural, despre mecanisme de finanțare a lucrărilor de restaurare și reabilitare, precum și despre mecanismele de finanțare în ceea ce privește funcționarea fundaților și federaților.

Având în vedere deschiderea și timpul acordat de organizațiile norvegiene pentru discuții în cadrul întalnirilor stabilite considerăm că am început o comunicare foarte importantă pentru dezvoltarea Federației TransylvaNet.

Participanții la vizitele din Norvegia au fost: arh. Andreea Tănase, arh. Andrei Mitrea și arh. Eugen Vaida.

Raportul vizitelor poate fi citit aici.

 

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

EEA Grantsfondong_logofdsc_LS3E